Joanna has left Stepford https://blog.dnevnik.hr/drugopoluvrijeme

petak, 18.07.2014.

Prigovor savjesti onesvještenih

Prije par godina je bio članak u novinama koje više ne kupujem o tome kako je jedna ljekarnica imala prigovor savjesti. Ako se nekom upalio upinik nad glavom kakav prigovor je pobogu mogla imati ljekarnica, da razjasnimo odmah i to; njena savjest je procijenila da je mladoj dami koja je došla s receptom za kontracepcijske pilule bolje da rađa djecu nego što se neproduktivno ševi okolo. Van pameti rekli bi?

Nedavno je bilo govora o prisiljavanju obrtnika na sudjelovanje u orgijama koje izgleda spadaju u obavezan dio sklapanja životnog partnerstva. Što god obrtnik mislio o odurnom životnom stilu koji tko god od nas prakticira bio gej ili samo osebujan vjerujem da je ljubav prema vlastitoj plaći i radnom mjestu iznad toga. I vi na svom radnom mjestu viđate koješta što ne odobravate i oko čeg vaša savjest prigovara. Pa to zadržite za sebe ili svje osobne ljude kojima se nakon završetka radnog vremena na to možete požaliti.
Ne idete okolo i ne pizdite jer si kao i većinu toga u ovoj zemlji ne možete priuštiti.

Možda frizer kišom napravi geju rupu u frizuri kao znak neodobravanja njegovog životnog stila, ili slastičari kao svoju diplomatsku notu stave šećer iako su momci izričito tražili steviju.
Ljudski faktor je uvijek čudan, a pošto čitam ispovesti na ispovesti.com mogu vam reći da puno konobara pljuje u cugu. Ipak nisam čula da je netko odbio pružiti uslugu jer mu ne paše mušterija. Svi smo svaki dan suočeni s mnogočim što nam ne paše. To smatram cijenom života u društvu, uvijek mogu otići u špilju kad odlučim da je preskupo.

U neka bolja vremena možda su ljudi sebi i mogli priuštiti taj luksuz, ali ovaj pravi neoliberalni kapitalizam je ako ništa doveo do smanjene izbirljivosti prema novcu. Jer lova je lova, kako god diskutabilan bio seksualni život onog tko ju pruža. Ako će oni/one svoja životna partnerstva slaviti kao što se slave vjenčanja kod nas pa pozovu sva tri sela svojih predaka vjerujem da nitko sretniji od slastičara, kuhara, konbara, fotografa, svirača.

Ako im je baš previše stresno raditi za te i takve, imaju puno pravo odbiti. I prepustiti taj novac nekom drugom. Ovo je slobnodna zemlja navodno. Navodno je i sekularna, no o još ničim nije potvrđeno.
Ipak od svega mi je najjače ovo da matičar ima pravo na prigovor savjesti. A čemu njegova savjest ovaj put prigovara? Prvo je bilo nužno utvrditi da to nije brak.

Ok, sad to nije brak nego životno partnerstvo. I u čemu je sad problem? Svakodnevno se ovjeravaju brojni ugovori sumnjive moralne ispravnosti, bilježnici dakle za razliku od matičara nemaju izgleda ama baš nikakvu savjest. Ali matičari, ta moralna bića visokih standarda oni ne mogu podnijeti...što? Zapravo što to? U ime obitelji odjebite i ostavite više obitelji na miru.

Kad vam savjest prigovori protiv gladi, nezaposlenosti, napuštene djece, loših roditelja, šefova koji ne isplaćuju plaće radnicima, lopova koji su nas ogulili možemo pričati. Dotle je vaša savjest bedna, vrlo vrlo bedna karikatura. Dok ne nađete u sebi toliko empatije ili građanske pristojnosti da postojite u istom prostoru i s onima koji vam ne odgovaraju.

Ne krivi svinju što ima kraći vrat od žirafe, ali ne dozvoli svinji da zajebava.

18.07.2014. u 14:54 • 11 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Opis bloga

polupokušaji nečega


Emajl:

electromagnetica184@gmail.com





đuls blog

Fabricka greska

Kise padaju, evo vec stoti dan
smisljam oblake kako da oteram
prizivam vraceve drevnih plemena
da zajedno sa njima otpevam
molitvu za sunce, makar neonsko
samo se bojim da ne pokleknem
i promuknem, na ivici sam snage

Ref.
Hvala na visku inspiracije
u mom gradu je glupo voziti skejt
ja sam fabricka greska generacije
dovoljno pametan, steta, previse slep
moji su drugovi biseri rasuti zauvek

Sanjam talase obalskih mirisa
i parce neba gde
gde je mesec uvek pun
mesto na kome vise necu biti usamljen
nikad niko nece moci da mi oduzme

Stvarno se bojim da se neko ne usudi
i pokusa da me probudi
da dirne prljavom rukom
u jedino sto je ostalo
pucacu u grudi