Joanna has left Stepford https://blog.dnevnik.hr/drugopoluvrijeme

nedjelja, 03.04.2011.

Ugovor s đavlom

Sjedite li? Ako ne sjedite ja vas molim da sjednete. Jeste? Ok, ajmo dalje.

Vidite ovo su podaci koji će biti uznemirujući, vjerojatno ne toliko za nas ateiste/agnostike/pripadnike drugih religijskih zajednica koliko za one normalne i pristojne katolike, koji normalno, skromno i pristojno žive svoje pristojne živote gledajući svoja posla i vjerujući kako katolička crkva doprinosi društvu.

Njih posebno molim da sjednu i nadam se da ih neće opaliti srčani.
Mi ostali (kako popis lijepo kaže) već znamo da je katolička crkva teret društva, samo većina vjerojatno kao ni ja nije svjesna o kolikom teretu govorimo.

Ovaj tekst ne odražava moje stavove prema ljudima koji vjeruju (u što god vjerovali), njih iznimno poštujem, ako žive da ne škode nikom, i ako pomažu koliko mogu već je tu isključivo perspektive radi. A s perspektivom možete što vas volja.

Svi već znate da je Hrvatska potpisnica nekog tamo ugovora sa Svetom Stolicom. Ovako da vas sad pitam, koji europski narod bi izdvojili kao narod katolika? Vjerojatno bi mnogi prizvali jedno od omiljenih lica rimokatoličke crkve i rekli, to su svakako Poljaci.

Poljaci su narod koji se 2006. izjasnio ovako: Rimokatolici 95% (baptisti), Pravoslavni 1.3%, Protestanti 0.4%, Jehovini svjedoci 0.3%, Grkokatolici 0.2% . Narod koji ima 95% katolika nije potpisao taj ugovor. Pri čemu mi se činim točna uzrečica koju sam nekad negdje u životu čula, pravi se veći katolik od pape.

Jesmo li time veći katolici, ili veće budale?

Dakle ako sjedite kao što sam već nekoliko puta zamolila, krenimo polako kroz ugovor, odnosno ono što je u istom zanimljivo. Prvo se pozivam na Ustav. Temeljni pravni akt svake zemlje. Ustav jamči jednakost.



Članak 3.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Članak 41.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.
Svi su pred zakonom jednaki.


Dakle rekli biste da je ovo prilično jasno?



Ugovor o dušebrižništvu katoličkih vjernika pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske:

Članak 1.

1. Sveta Stolica će u Republici Hrvatskoj osnovati Vojni ordinarijat za dušebrižništvo katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi RH.

Članak 6.

1. Svi djelatnici Vojnog ordinarijata kao stalni kapelani ili svećenici koji su na ispomoć, zadržavši stanje vlastito svojemu staležu, u pastoralnom radu uklopit će se u vojnu sredinu i služit će postojećim ustrojem oružanih snaga RH

2. Kapelani i svi djelatnici Vojnog ordinarijata obavljat će svoju službu poštujući pravila vojnih ovlasti i vlasti redarstvenih službi, prema odredbama kanonskog prava u skladu s odredbama Vojnog ordinarija.

3. Ako bi član klera Vojnog ordinarijata morao biti podvrgnut stegovnim mjerama vojne naravi, nadležni zapovjednik poduzet će predviđene korake uz prethodni dogovor s Vojnim ordinarijem; on će obavijestiti vojnu vlast o možebitim kanonskim kaznenim mjerama koje je poduzeo u određenim slučajevima.



Tehnički, svećenici u vojnoj službi ne odgovaraju zakonima Republike Hrvatske. Kako to objasniti nego kao prikladnu obilaznicu Ustava?




Članak 8. (Ugovor o pravnim pitanjima)

1. U slučaju sudske istrage o kleriku zbog možebitnih krivičnih djela predviđenih krivičnim zakonikom, sudske vlasti će o tome prethodno obavijestiti nadležne crkvene vlasti.



I kako se onda u tu Ustavom zajamčenu jednakost uklapa ovaj članak ugovora sa Svetom Stolicom? Dotični klerik nije isti kao ostatak stanovništva? Treba prvo obavijestiti nadležne crkvene vlasti? O čemu govorimo? Onaj tko je osumnjičen da se ogriješio o zakon je za to osumnjičen. Kakvo obavještavanje? Da bi u slučaju najtežih stvari kao što je recimo pedofilija dotični dobio dovoljno vremena počistiti za sobom? Lijepo smišljeno, bez daljnjeg…

Ima tu i puno zanimljivijih stvari od ove, ova je samo kako bi se reklo…aha, PROTUUSTAVNA! Jer kako Ustav lijepo piše:


Članak 41.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.




Članak 1. (Ugovor o suradnji na području odgoja i kulture)

Republika Hrvatska u svijetlu načela o vjerskoj slobodi, poštuje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te se obvezuje da ce u sklopu školskog plana i programa i u skladu s voljom roditelja i skrbnika jamčiti nastavu katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta.




Ako su prema Ustavu sve vjerske zajednice jednake, a ja kao roditelj želim da moje dijete sluša muslimanski vjeronauk to neće biti moguće. Jer katolički mora biti omogućen. Niti jedan drugi.


Članak 2., stavak 2. (Ugovor o suradnji na području odgoja i kulture)

Školske vlasti u suradnji s crkvenim vlastima omogućit ce roditeljima i punoljetnim učenicima da izaberu vjeronauk pri upisu u školu na način da njihova odluka ne bude povod bilo kakvom obliku diskriminacije na području školskog djelovanja.


Zanimljivo formulirano nadasve, mislim da bi nepristrano trebalo pisati nešto kao: omogućit će roditeljima da izaberu žele li da njihovo dijete sluša vjeronauk ili ne. Da tražim dlaku u jajetu sad, zašto? Jer su mi dali materijala.



Članak 7. (Ugovor o suradnji na području odgoja i kulture)

1. Mjerodavne vlasti na crkvenom i državnom području, prema vlastitim nadležnostima, bdiju da se vjeronauk u školi i vjerski odgoj u predškolskim ustanovama i u sadržajnom i u didaktičko-metodičkom pogledu održava kvalitetno i u skladu s propisima crkvenoga i državnoga zakonodavstva.


Kako se u ovo uklapaju vjeroučiteljice koje djeci govore da su homoseksualci bolesni? Krše Ustav kažete? I meni se čini.


Članak 12., stavak 3. (Ugovor o suradnji na području odgoja i kulture)

Poštujući načela vjerske slobode u pluralističkom društvu, RH ce dosljedno paziti da u sredstvima društvenoga priopćivanja budu poštivani osjećaji katolika i temeljne ljudske vrijednosti etičke i vjerske naravi.



Zato ću iskoristiti priliku da se ispričam svim katolicima koje ovim putem vrijeđam, i njihovim osjećajima. Ja sam znate zla agnostična balavica s tendencijama ka ateizmu što mi katolička crkva olakšava iz dana u dan.


Svi ugovori imaju odredbu:

U slučaju da jedna od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor i da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.


Gospodarska kriza nije dovoljno važan razlog za pregledavanje ovih ugovora jasno, složit ćemo se. Dok i posljednji Hrvat (ili drugi) ne bude ne bude gladan nije toliko krizno.



Članak 2. (Ugovor o gospodarskim pitanjima)

U želji da financiranje Katoličke Crkve bude uređeno na suvremen i djelotvoran način, u skladu s demokratskim društvenim ustrojem, Republika Hrvatska se obvezuje da će:

a) Katoličkoj Crkvi vratiti imovinu koja joj je oduzeta u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a koju je moguće vratiti prema zakonskim odredbama.

b) naći odgovarajuću zamjenu za dio dobara koji nije moguće vratiti;

c) isplaćivati pravnim osobama Katoličke Crkve naknadu u novcu za ostalu imovinu koja neće biti vraćena



Dakle toliko o tome da katolička crkva ne dobiva kompenzaciju za oduzetu imovinu…i to kakvu kompenzaciju…u formi mjesečne rente, o brojevima ćemo kasnije.


Članak 5. (Ugovor o gospodarskim pitanjima)

1. Republika Hrvatska ce pravnim osobama Katoličke crkve od godine 2000., kao naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti, isplaćivati primjerenu novčanu naknadu u četiri godišnja obroka.

3. Mjerodavno tijelo RH isplaćivat ce Katoličkoj crkvi novčani iznos svaka tri mjeseca na račun Središnjeg fonda Hrvatske biskupske konferencije za crkvene ustanove. Središnji fond će dospjeli iznos dostavljati (nad)biskupijama te ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog života, na temelju vrijednosti oduzete imovine.

Članak 6., stavak 2. (Ugovor o gospodarskim pitanjima)

Da bi Katolička crkva mogla na doličan način mogla nastaviti svoje djelovanje RH će joj mjesečno davati iz godišnjeg državnog proračuna iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa koje postoje u RH na dan stupanja na snagu ovoga Ugovora.



Danas brojimo 1597 župa u 5 nadbiskupija s 12 biskupija, dodajmo još samostalnu Zadarsku biskupiju (pod izravnom upravom Svete Stolice) i Vojni ordinarijat. 1996/98. kad su ugovori potpisani bila je riječ o 1308 župa. Na ime svake župe isplaćuju se dvije prosječne bruto plaće. Prosječna bruto plaća u Republici Hrvatskoj iznosi: 5.385 kn.

Računica? Prilično jednostavna no pribilježimo ju.

2 x 5.385 x 1.308 = 14.087.160 kn x 12 = 169.045.920 kn GODIŠNJE!



Članak 6., stavak 4. (Ugovor o gospodarskim pitanjima)

U novčani iznos o kojemu se govori u stavku 2. ovoga članka osim troškova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, uključeni su i troškovi izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koji nisu u popisu spomenika kulture, te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke crkve.



Dakle sve aktivnosti Crkve izravno su financirane iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Pa sad prebrojmo sve silne pozive na davanje donacija za potpomaganje izgradnje crkava.



Članak 10. (Ugovor o gospodarskim pitanjima)

Pravne osobe Katoličke crkve u odnosu na porezni sustav smatrat će se neprofitnim ustanovama.


Zgodno zar ne? Trebam li dodatno elaborirati ovo ili?



Članak 12. (Ugovor o gospodarskim pitanjima)

1. Planovi razvoja gradova i mjesta, na prijedlog dijecezanskog biskupa, predvidjet će prikladne lokacije za izgradnju novih crkava i crkvenih zgrada potrebnih za bogoslužje i pastoralni rad.

2. Budući da pastoralna središta osiguravaju javnu službu korisnu društvenoj sredini, mjerodavna tijela pridonosit ce izgradnji i obnovi crkvenih zgrada prema svojim mogućnostima.



Dakle planovi predviđaju prostor za crkvu, nije da se za isti prostor crkva mora boriti, ali nešto drugo mi je zanimljivije ipak: da pastoralna središta osiguravaju javnu službu korisnu društvenoj sredini, dakle oni su društveno korisni, pa će ih društvo jasno u tome potpomoći. A država će razmotriti, nitko ju ne pita, mora razmotriti sve što crkva poželi.

Ono što sam izračunala, obavezu države prema Crkvi propisanu ovim ugovorom, od dvije prosječne plaće što iznosi: 169.045.920 kn. Usporedbe radi proračun grada Osijeka za 2011. iznosi: 23.241.000 kn. Osijek ima 100 000 stanovnika, 4. je grad po veličini u Hrvatskoj. Sveučilišno je središte. I ima proračun koji je negdje oko 13.75% Crkvi propisanog novca samo na ime 1308 župa.

Za stipendije darovitih učenika i studenata Republika Hrvatska će u 2011. izdvojiti 377.243 kn. Za znanost i tehnološki razvoj: 669.121.166 kn, za istraživačke projekte 127.466.066 kn, za provedbu bolonjskog procesa molim nemojte se smijati na ovo: 646.752 kn (ne znam kako vama, ali meni počinje u glavi pjevati Bare, i ovaj put je zaboravio tekst…pa umjesto ti još plačeš pjeva a ti se čudiiiiiiiiiš)

Rekli su mnogi da to nisu najveći problemi. Možda i nisu, ali složit ćete se, daleko su veći nego ste ikad zamišljali. Ili sam to samo ja naivno dala ogromnu opravdanu sumnju da možda pretjerujem.

03.04.2011. u 02:15 • 26 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Opis bloga

polupokušaji nečega


Emajl:

electromagnetica184@gmail.com





đuls blog

Fabricka greska

Kise padaju, evo vec stoti dan
smisljam oblake kako da oteram
prizivam vraceve drevnih plemena
da zajedno sa njima otpevam
molitvu za sunce, makar neonsko
samo se bojim da ne pokleknem
i promuknem, na ivici sam snage

Ref.
Hvala na visku inspiracije
u mom gradu je glupo voziti skejt
ja sam fabricka greska generacije
dovoljno pametan, steta, previse slep
moji su drugovi biseri rasuti zauvek

Sanjam talase obalskih mirisa
i parce neba gde
gde je mesec uvek pun
mesto na kome vise necu biti usamljen
nikad niko nece moci da mi oduzme

Stvarno se bojim da se neko ne usudi
i pokusa da me probudi
da dirne prljavom rukom
u jedino sto je ostalo
pucacu u grudi